WK Wielrennen Nederland

Jaarlijks worden er door de Internationale Wielerunie de wereldkampioenschappen wielrennen georganiseerd in verschillende categorieën. De eerste wedstrijd die georganiseerd werd dateert alweer uit 1921, toen alleen nog maar voor amateurs. Er is veel veranderd door de jaren heen, in 1958 werden de kampioenschappen ook voor de vrouwen georganiseerd en sinds 1994 is het onderdeel tijdrijden er bij gekomen.

Ten opzichte van andere kampioenschappen rijden de teams niet onder een merk(sponsor), maar zijn ze ingedeeld per land. Volgen de UCI World Tour Ranglijst de tien best gekwalificeerde landen zich vertegenwoordigen met de negen beste renners van het land. De Nederlands ploeg kent zeer sterke favorieten, waaronder Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand, Riejanne Markus, Amy Pieters, Koen Bouwman, Bauke Mollema en Jos van Emden.

WK Wielrennen

Martigny Zwitserland

Wie ter plekke wil zijn bij het WK wielrennen 2020 zal dit jaar toch naar Zwitserland moeten. De wedstrijden vinden plaats van 20 tot en met 27 september. Het programma is als volgt:

Programma WK

  • Zondag startpunt Aigle met een 46 kilometer tijdrit voor mannen.
  • Dinsdag startpunt Aigle met een 34 kilometer tijdrit voor vrouwen.
  • Woensdag startpunt Martigny met een 25 kilometer ploegentijdrit (Mixed Relay).
  • Zaterdag startpunt Aigle met een 130 kilometer wegrace voor vrouwen.
  • Zondag startpunt Aigle met een 244 kilometer wegrace voor mannen.

Een ploegentijdrit (Mixed Relay) houdt in zoals de naam het al zegt een gemengde ploeg met een vertraging erin. Dit houdt in: de ploeg bestaat uit zes renners, drie mannen en drie vrouwen, waarvan de mannen beginnen aan de tijdrit en zodra de tweede man de finish passeert gaan de vrouwen van start. De ploeg met de snelste tijdrit sleept de wereldtitel naar binnen.

In tegenstelling tot de Tour de France staat voor de winnaar niet de gele trui te wachten, maar de regenboogtrui waarvan de eerste ooit is uitgereikt in 1927. En hij of zij mag alleen de regenboogtrui dragen voor het onderdeel waar hij of zij de titel behaald heeft. Voor de rest van hun carrière mogen de ex-kampioenen regenboog bandjes dragen aan kraag en mouwen.

WK Veldrijden

Het WK veldrijden is een evenement wat zich altijd in januari afspeelt en was dit jaar in Zwitserland de plaats Dübendorf. Maar voor de liefhebbers van het veldrijden is er goed nieuws, volgend jaar in 2021 zal het net over de grens plaatsvinden in het Belgische Oostende. Dit betekent voor de echte wielerliefhebbers van het wat ruwere werk dat het tamelijk dicht bij huis is en makkelijk aan te rijden.

Ondanks dat het veldrijden enorm populair is bij de Belgen, hebben wij enkele Nederlandse kanjers onder ons die het veldrijden goed vertegenwoordigen. Shirin van Anrooij goud bij vrouwen junioren in Dübendorf. Ook Ryan Kamp haalde voor oranje zijn tweede wereldtitel binnen bij de beloften (beloften=onder de 23 jaar zonder profcontract). En bovendien hebben Ceylin del Carmen Alvarado en Mathieu van der Poel de wereldtitel veroverd.

Nederland is altijd al goed vertegenwoordigd geweest, omdat wielrennen een van de favoriete sporten onder de bevolking is, ondanks dat het in de beginjaren een meer elitaire sport was, omdat niet iedereen zich een fiets kon veroorloven. Wielrennen is een buitensport en dat maakt het zo aantrekkelijk.