Wielrennen is een passie voor elke fietsliefhebber

Fietsen is waarschijnlijk voor de meesten net zo eenvoudig als lopen, maar de vele mogelijkheden die worden geboden bij het ronddraaien van de pedalen zijn zo gevarieerd dat voor de wielersport specifieke uitrusting wordt vereist. Wielrennen op de openbare weg over het gladde asfalt wat ons land doorkruist lijkt misschien saai, maar bij wielrennen draait het om snelheid. Zo snel als je kunt vanaf startpunt tot eindpunt als je conditie toelaat, is van cruciaal belang bij deze sport.

Ga je een sportieve tijdrit maken(die meestal uit lange ritten bestaan), een criterium(korte rondes niet langer dan 100 kilometer) of een enkele of meerdaagse etappewedstrijd, zul je toch een fiets moeten hebben die licht, stevig en geometrisch overeenkomt met je voorkeuren. Het is tenslotte je belangrijkste hulpmiddel bij het wielrennen. Misschien wil je een fiets die zeer gevoelig is en reageert bij het minste geringste op je handelingen, of heb je liever een stabiele die gemakkelijker een rechte lijn volgt?

Er zijn racefietsen die een van deze twee specifieke eigenschappen bezitten en er zijn er die vallen ertussenin en bezitten het beste van twee werelden. Bij het wielrennen is het belangrijk om uit te zoeken welk soort racefiets het beste bij je past, probeer zoveel mogelijk soorten te testen, dit helpt je de fiets te vinden die werkt bij de sport die je wilt gaan beoefenen.

Veldrijden is het grove werk in de wielersport

Ooit weleens afgevraagd hoe de racefietsen zich zouden gedragen in modderige omstandigheden? Cyclocross is het dichtstbijzijnde familielid van wielrennen. De norm hierbij is, zo hard mogelijk fietsen op een kort circuit, met geprepareerde obstakels om de sensatie te vergroten. Waarschijnlijk is cyclocross een van de meest zinderende wielren sporten om naar te kijken. Cyclocross heeft zo aan populariteit gewonnen dat er petities zijn voor opname bij de Olympische Spelen.

 

Cyclocross fietsen hebben veel weg van racefietsen, maar zijn net iets anders opgebouwd. Ze zijn zo ontworpen om goed te presteren bij lage snelheden, goed kunnen remmen onder buitengewone omstandigheden in modderig terrein en moeten uitermate licht zijn om gedragen te kunnen worden door de berijder wanneer deze een obstakel uit de weg moet gaan. De versnellingen van deze fietsen zijn ook anders samengesteld en zijn daarom meer geschikt om steile en gladde hellingen op te rijden dit, omdat de heftigste races altijd onder natte omstandigheden worden gedaan. 

Wielrennen geeft je voldoening

Wielrennen is een enorm lonende sport, maar kan ook intimiderend zijn, of je het nu vanaf de tv beleeft of je doet er zelf aan mee. Waarschijnlijk heb je zelf dat overweldigende gevoel meegemaakt, gevormd door de druk, training, de race strategieën en regels. Wil je met deze sport beginnen is het belangrijk om wat tijd door te brengen met andere mensen die de nodige ervaring hebben om zo de taal van het wielrennen te leren.