Wielrennen Tour Down Under

De wielerwedstrijd Tour Down Under wordt gereden in het zuiden van Australië rond de stad Adelaide. Een jaarlijks terugkerend evenement wat zich voordoet in de tweede helft van januari. De wedstrijd bestaat nog niet zo lang, het wordt pas vanaf 1999 gehouden. En is populair bij de Europese renners, omdat het prima voldoet als voorbereiding van het wielerseizoen.

De 2020 Tour Down Under heeft alweer de 22e editie achter de rug en we zullen voorlopig weer even moeten wachten voordat het weer zover is. De Tour Down Under-route was zoals we gewend zijn, uitgestippeld rond de stad Adelaide in Zuid-Australië waarvan de langste etappe een lengte van 152 kilometer had. Zoals gewoonlijk beginnend in de buitenwijken van Norwood en Unley, duurt het evenement 7 dagen en staat bekend om de feeststemming die dan heerst in Zuid-Australië.

Technologie in Tour Down Under

Bij deze eerste World Tour-race van zijn de teams voor het eerst gaan rijden met de laatste nieuwe technologieën. Uiteenlopen van fietsen, wielen tot helmen en kits. Renners van bijvoorbeeld het Deceuninck Quick-Step en het Bora Hansgrohe team verschenen op een aluminium Specialized Allez Sprint Disc(een superlicht aluminium racefiets) op dag nummer een op de Schwalbe Classic-criterium.

Verschillende team kwamen met de nieuwste aangepaste racefietsen uit. Omdat, Tour Down Under altijd een van de eerste evenementen van het jaar zal zijn, zullen de producenten er alles aan doen om hun nieuwste snufjes te promoten. Zo ook werden de Deceuninck Quick-Step renners getrakteerd op gespecialiseerde en aangepaste helmen, deze waren beter ademend, gestroomlijnd en voorzien van ANGi-crash detectiesensor. Deze sensor stuurt een signaal met de locatie naar de contacten wanneer je ten val komt.

Het begin van dit jaar schijnen schoenen het thema te zijn en lijkt elke producent van wielrenschoenen behoorlijk uit te pakken. Schoenen van diverse merken met felle kleuren uitgevoerd in verschillende modellen trekken dit jaar behoorlijk de aandacht. Het lijkt er overduidelijk op, doordat deze Tour in het begin van het jaar is, er veel geïnvesteerd wordt in marketing en producten. De trend wordt hiermee gezet.

Wat maakt deze tour zo bijzonder?

Het is het grootste wielerspektakel van Australië, waar alle wielerlegendes en nieuwkomers van over de hele wereld samenkomen. Dit, omdat het als eerste staat op de internationale wielerkalender en de UCI wereldtour. Buiten dat het een van de grootste wielerwedstrijden is op het zuidelijk halfrond, barst het ook van de bijbehorende evenementen, zoals georganiseerde fietsritten voor kinderen en volwassenen, straatfeesten en de nodige live muziek.

Tour Down Under is een ware happening waarvan de ritten ook langs de mooie zandstranden van Zuid-Australië lopen, wat betekent genieten van het uitzicht en genieten van het peloton. Kortom: deze tour betekent voor Zuid-Australië feest en is ook meteen de aftrap voor een nieuw wielerseizoen voor de renners van over heel de wereld.