Tour de France

Nog een paar maandjes en dan is het weer zo ver. Bij menig wielerliefhebber zal het weer gaan kriebelen. Want op 27 juni 2020 gaat de Tour de France weer van start in Nice en zal eindigen op 19 juli in Parijs. Het wordt dan alweer de 107de editie, wat wel bewijst dat het een evenement is die zo succesvol is, zo dat we er elk jaar weer naar uitkijken.

De ronde van Frankrijk is een wereldwijd sportfenomeen. Ieder jaar zitten er weer miljoenen mensen aan de buis gekluisterd om getrouw de legioenen in de race te volgen. De bermen langs de routes zullen weer afgeladen zijn met toeschouwers. En iedere wielerliefhebber is dan bevangen door de Tour de France koorts.

Het tour programma bestaat uit 21 etappes verdeeld over 2772 kilometer. Bij de start in Nice zullen de sprinters volop de kans krijgen de eerste gele trui te bemachtigen. Daarna zal er een week volgen waar iedereen een flinke klimpartij voor z’n kiezen krijgt, via de Pyreneeën richting westkust daarna aansluitend naar de Alpen, met daarin een klimtijdrit richting La Planche des Belles Filles met daarin de laatste klimtocht. Waarna de Tour op 19 juli in Parijs eindigt.

Wat maakt de Tour zo speciaal?

Voor veel wielerliefhebbers is een van die dingen wat de Tour de France zo aantrekkelijk maakt is, het schitterende landschap dat wordt getoond, terwijl de renners zich een weg banen door de Pyreneeën, de Alpen en andere adembenemende gebieden van Frankrijk en de zelfs grensoverschrijdende gebieden.

Dat de Tour de France zo populair is blijkt wel dat het in 190 landen wordt uitgezonden. De tv-uitzendkwaliteit is van zeer uitzonderlijk goed niveau. En dat mag ook wel de Franse televisie investeert elk jaar 10 miljoen euro in dit evenement wat maar 3 weken duurt. En het evenement is gratis bij te wonen ‒ er zijn weinig evenementen die dat tegenwoordig nog zijn.

Ben je een van die toeschouwers die de race van heel dichtbij bekijkt, dan zul je merken dat het opwindend is om zoveel fans langs de weg te zien. De mogelijkheid hebben om deze atleten van zo dichtbij te bekijken en zelfs aan te raken, helaas voor de renners die af en toe geen kant uit kunnen door de wegvernauwingen. Maar als je van wielrennen houdt, wil je er zeker tussen staan.

Bekijk deze sport positief

Het populaire wielrennen is een van de geliefde sporten in Europa met een rijke geschiedenis, helaas ligt het de laatste jaren onder vuur door vermoedens van prestatieverhogende middelen, door de renners. Het heeft zelfs geleid tot het onttronen van zeer fameuze winnaars, waaronder de welbekende Lance Armstrong.

Ondanks door dit soort incidenten maakt het de wielersport er niet minder mooi om. Een sport die zijn oorsprong kent in 1868 toen de Brit James Moore in Frankrijk de eerste georganiseerde wedstrijd won. Waarop volgens de eerste wereldkampioenschappen werden gehouden in 1893 en sinds 1896 is het wielrennen opgenomen in de Olympische Spelen.

De sport heeft een kleurrijk verleden en een rijke geschiedenis. Maar voor veel wielerliefhebbers zullen de Tour de France als de bakermat van het wielrennen zien.