De fiets is vooral in Nederland een vervoersmiddel dat ontzettend veel wordt gebruikt, bijna iedereen heeft wel een fiets. We leren het al op jonge leeftijd en de fietspaden zijn iets waar andere landen jaloers op zijn. Maar als je toe bent aan een nieuwe fiets, ga je die dan kopen of leasen? In dit artikel lees je meer over verschillende soorten fietsen en wat de beste keuze is: een elektrische fiets leasen of kopen.

Soorten fietsen 

Er zijn veel verschillende soorten fietsen te verkrijgen. Bij het kopen van een fiets is het daarom belangrijk om te bedenken waar je de fiets voor wilt gaan gebruiken. Zo heb je stadsfietsen voor mensen die een paar keer per week redelijk korte afstanden fietsen. Deze fiets is prima maar heeft geen hele bijzondere onderdelen.

Naast stadfietsen heb je ook elektrische fietsen, deze fiets is juist gemaakt voor mensen die vaak lange afstanden fietsen en wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Deze fiets is ook erg geschikt voor ouderen die minder goed kunnen bewegen maar die het wel heel prettig vinden om buiten actief te zijn.

Ook zijn er allerlei soorten ‘sportfietsen’ zoals racefietsen, mountainbikes of trekkingfietsen. Deze fietsen zijn geschikt voor een speciale activiteit en ze zijn minder geschikt voor dagelijks gebruik. Dit zijn vaak fietsen die men erbij heeft naast de gewone fiets.

Leasen of kopen

Wanneer je een nieuwe fiets nodig hebt denk je meestal gelijk aan het kopen van een fiets, dit hoeft echter niet altijd. Uiteraard kun je een nieuwe fiets kopen maar fietsen kun je ook huren. Je ziet dit tegenwoordig veel onder studenten in de stad, zij huren bijna allemaal een fiets. Voor een vast bedrag per maand kun je bij verschillende bedrijven een fiets huren. Het grote voordeel van het huren van een fiets is dat je (vaak) een nieuwe fiets krijgt wanneer er iets aan jouw fiets kapot is of gerepareerd moet worden, dat scheelt weer een ritje naar de fietsenmaker.

Een fiets kopen kan natuurlijk ook. Dit doen vooralsnog de meeste mensen omdat het hopelijk een goede investering is. Een fiets kopen kan in het begin erg duur zijn maar als je zorgvuldig met de fiets omgaat kan hij jaren meer.