Nederland is echt een fietsland. Dus wie kent fietsen niet? Heerlijk op de trappers langs de kust of over wegen in het bos. Of om op een voordelige manier op het werk of school te komen. Een gezondere sport is eigenlijk niet te verzinnen dan fietsen.

Voor jong en oud

Van oorsprong was fietsen al de ideale beweging voor senioren, maar dankzij wat innovaties zoals trapondersteuning leggen ouderen ook echt lange afstanden af. Zo’n dertig jaar geleden kwam de mountain- en citybike op, en best wel lang daarvoor de crossfiets voor de jonge jeugd. En zo is er een geschikte fiets voor iedere leeftijd en is fietsen voor jong en oud. Tijdloos is de racefiets, die was al hip in de jaren zeventig van de vorige eeuw, en eigenlijk altijd favoriet gebleven voor de lange toertochten. Wel worden racefietsen ieder jaar beter. Modellen als de ligfiets blijft gek genoeg een beetje voor de freaks, terwijl het ideaal is voor de lange afstanden; omdat de fietser ligt is het aerodynamischer als rechtop op een fiets zitten.

Pech

Ondanks de vele uitvindingen die gedaan zijn omtrent de fiets, blijft pech hebben tijdens een fietstocht niet uitgesloten. Het meeste wat voorkomt is de lekke band. Om een lekke band te voorkomen is van alles geprobeerd. Zo is er een band in de handel geweest met van binnen allemaal cellen, maar die band trapte erg zwaar. Ergens in de geschiedenis is het loopvlak van een antileklaag voorzien. Er is ook een gel in de handel geweest die je in de binnenband kon laten lopen die een eventueel gaatje van binnenuit dichtte. En zoiets soortgelijks in de vorm van een spuitbusje; deze bracht de band weer op druk en iets kleverigs in het drijfgas moest dan het gaatje dichten. De kans is groot dat zulke producten, en dan opvolgers daarvan, nog wel in de handel zijn. Uiteindelijk; er hoeft maar net een scherp steentje op het fietspad te liggen en de band raakt lek. Onvermijdelijk met fietsen is vroeg of laat een lekke band en dat je die moet plakken, of laten plakken. Daarna moet de band met een fietspomp weer terug op druk worden gebracht, en bij hollandbikeshop.com kun je de juiste pomp daarvoor kopen. Banden goed op druk zetten is sowieso van belang, het verlaagt de rolweerstand, oftewel de fiets loopt lichter en gaat harder. Een goede fietspomp hebben is dus geen overbodige luxe en zeer belangrijk.